Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2014 23:39 - Повече години в социалистическа държава = по-малко честност
Автор: hristiyanstvo Категория: История   
Прочетен: 1006 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.08.2014 23:44


imageНово проучване показва: социализмът увеличава склонността на човека да мами, когато това би му донесло лична облага.

 


На 22 юни 2014 г. Лудвиг Максимилиан университет (Мюнхен) и Университетът „Дюк” (Северна Каролина) публикуват нестандартно проучване, което наричат „Истинско(то) наследство на две действително съществуващи политически системи”. Извършват го с игра на зарче. Изследователите заявяват:

Докато наскоро се твърдеше, че пазарите влошават морала (Falk and Szech, 2013), ние осигурихме доказателство, че други политически и икономически режими като социализъм, могат да имат дори по-пагубно влияние върху поведението на индивида.

Учените събират 259 случайни немски граждани от централните части на Берлин. За да е сигурно, че върху поведението няма да повлияе това, че са просто от различен регион на Германия, избрани са участници от 6 различни административни региона на Германия, включително такива, които граничат с някогашната Берлинска стена. Целта е да бъде установено дали произхождащите от Източна и Западна Германия ще покажат различно ниво на честност.

 

Всеки участник е помолен да хвърли зар 40 пъти. На ум трябва да прецени дали ще отчита точките от горната или от долната страна на зарчето, преди да го хвърли. Възможността за измама е именно тук – само участникът знае какво е избрал. След хвърляне на зара, би трябвало да запише на лист резултата от избраната страна. След като се сумират 40-те хвърляния, участниците получават по едно евро за всяка точка от зарчетата, която са записали, че им се е паднала. След експеримента участникът попълва анкета, от която се разбира повече за семейния му произход, семейното му положение, социален статус и други данни, които проучващите отчитат за по-точно анализиране на резултатите.

 

Ако всеки играе честно, би трябвало да се падат приблизително по равнен брой пъти страните от зарчето с резултат от едно до шест. Вместо това, обявените високи стойности (четири, пет и шест) са неестествено много повече. Това ясно означава, че много от участниците са мамили, посочвайки не страната, която са определили предварително, а срещуположната с по-висока стойност. Какво е заключението от нечестната игра ли?

Към цялата статия




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hristiyanstvo
Категория: Други
Прочетен: 58796
Постинги: 41
Коментари: 40
Гласове: 61
Архив