Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2016 17:52 - 10 личности в Евангелието от Матей според историята
Автор: hristiyanstvo Категория: История   
Прочетен: 1294 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 02.05.2016 17:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Каква съпротива предизвикват Йоан Кръстител и Исус според Евангелието и историята? 10 исторически личности разкриват това.

 

 

Йосиф и Мария, Йоан Кръстител и Исус – животът на всички тях бива силно повлиян от няколко човека от политическия и религиозния елит. За тях има исторически данни извън евангелския разказ. Тук са разгледани накратко десет личности, които са описани от Матей. Историческата информация за тях извън новозаветния текст помага за много по-доброто разбиране на евангелията.


 


 КЪМ СТАТИЯТА

 



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. barin - Здравей, hristiyanstvo. Мисля, че ...
14.04.2018 17:41
Здравей, hristiyanstvo. Мисля, че най-важните са изброените накрая: Йосиф, Мария, Йоан Кръстителя и Исус. Дали към тях трябва да причислим Мария Магдалена е дискусионен въпрос и трябва християнството да изчисти образът ѝ и едва тогава да се постави на мястото, което заслужава. Важно значение освен Апостолите имат Петър и Павел, които имат големи заслуги за разпространението на християнската религия.
Поздрави!
цитирай
2. hristiyanstvo - За подредбата и избора на 10-те личности
19.04.2018 12:20
Здравей, barin. Всъщност, Исус, Йосиф и Мария не са измежду разглежданите в статията 10 личности според историята (науката история, не библейския разказ). За съжаление, за Йосиф и Мария не знаем нищо от исторически текстове извън Библията. За Исус знаем малко от такива текстове. Целта на статията е да разгледа 10 исторически личности от историческа гледна точка, които ни помагат по-добре да разбираме Евангелието. С Йоан Кръстител това се случва. За Исус все още не знаем нищо допълнително, което да внесе допълнителна яснота върху библейския текст. Има апокрифни книги по темата, но не и историческа информация. Не считам за достоверна информацията от апокрифите. Малкото количество историческа информация съответства на евангелския разказ, но според мен не допринася с нищо за разбирането му, а целите ми тук не са апологетични. Затова съм се спрял на историческите личности, които са повлияли на живота (и някои по-скоро за смъртта) на Исус и Йоан Кръстител. Поради интересните исторически сведения за Йоан Кръстител, го включих и самия него към 10-те исторически личности, които разглеждам. За Мария Магдалена източниците са от различен вид - християнски предания. Подобно е положението и с Петър, а Павел дори не присъства в текста на евангелията. Не можех да пиша за всичко в една статия, затова свих разглеждането само до едно евангелие и само до извънбиблейски исторически сведения за 10 личности от това евангелие. Личностите са подредени според хронологията на евангелието и все пак гледах да ги групирам някак за по-приятно четене. Благодаря за коментара!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristiyanstvo
Категория: Други
Прочетен: 58123
Постинги: 41
Коментари: 40
Гласове: 61
Архив