Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01 00:10 - Ирод Агрипа I – цар на Юдея, „изяден от червеи“
Автор: hristiyanstvo Категория: История   
Прочетен: 299 Коментари: 10 Гласове:
5

Последна промяна: 23.01 00:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image
Цар Ирод, който убива Яков и хвърля Петър в затвора (Деяния 12).
 
Ирод Агрипа I е цар на Юдея (37– 44 г. сл. Хр.), който постепенно наследява всичките владения на дядо си цар Ирод I. Гонител е на ранната църква.  


Дядо

цар Ирод I (Матей 2)

Баща

Аристобул, син на цар Ирод I

Майка

Верникия

Сестра

Иродиада (Матей 14:3-11, Марк 6:17-28, Лука 3:17)

Съпруга

Кипра – правнучка на Антипатър – бащата на цар Ирод I

Деца

– Агрипа

(бъдещият цар Ирод Агрипа II – Деяния 25:13-14,22-26, 26:1-3,7,13,19,26-32)

– Верникия

(Деяния 25:13-14,23, 26:30-31)

– Мариам

– Друзила

(Деяния 24:24)

 
Библейски споменавания

Деяния 12:1-6,19-23 

Името Ирод Агрипа и това, че в Библията е наречен „цар Ирод“, води до объркване с трима други владетели:
  • Не е цар Ирод I, който опитва да убие бебето Исус (Матей 2;1-22);
  • Не е четвъртовластникът Ирод, който убива Йоан Кръстител (Матей 14:9, Марк 6:14,23; Йоан 4:46,49);
  • Не е „цар Агрипа“, пред когото Павел се защитава от обвиненията на юдеите (Деяния 25:13-14,22-26, 26:1-3,7,13,19,26-32 – този е Ирод Агрипа II – синът на Ирод Агрипа I).
Произход и семейство

Ирод Агрипа I е роден през 10 г. пр. Хр.[1] Баща му е Аристобул (син на Ирод I и Мариам от династията Хасмонеи[2], познати още с името „Макавеи“). Майка му е Верникия[3] (не споменатата в книгата Деяния – тя му е дъщеря). Брат е на Иродиада[4] (Матей 14:3-11, Марк 6:17-28, Лука 3:17). 
Агрипа се жени за Кипра. Тя е негова втора братовчедка – правнучка на Антипатър, бащата на цар Ирод I.[5] Имат четири деца: Агрипа (бъдещият цар Ирод Агрипа II), Верникия (25:13-14,23, 26:30-31), Мариам и Друзила (Деяния 24:24).[6]

Ранни години

В императорския двор
Изпратен е в Рим на шестгодишна възраст,[7] заедно с майка си,[8] малко преди смъртта на дядо си Ирод Велики, за да бъде образован в компанията на Друз – сина на император Тиберий, и на Клавдий (бъдещ император).[9] В императорския двор създава и други връзки, които се оказват важни за него в по-късния му живот. Чрез майка си се свързва с Антония – съпруга на по-възрастния Друз, който пък е брат на император Тиберий.[10]

Дългове и затвор

Прочетете цялата статия на адрес:
https://www.hristiyanstvo.com/2021/01/Irod-Agripa-I.htmlГласувай:
5
01. elizabethborislavova - Има 4 Иродовци
23.01 09:45
ЗАщо според Вас са 4?
цитирай
2. hristiyanstvo - ЗАщо според Вас са 4?Защото името ...
23.01 18:53
elizabethborislavova написа:
ЗАщо според Вас са 4?

Защото името Ирод започва да служи като титла, подебно на Цезар. Например, както разглеждам в статията за Ирод Антипа https://www.hristiyanstvo/2021/01/Irod-Agripa-I.html , той се казва Антипа, но започва да се нарича Ирод след като брат му Архелай - първият наследник според завещанието, е заточен от римския император. Има действително двама от синовете на Ирод, които са с това име, но те не стават управници. Настоящият е с лично име Агрипа.
цитирай
3. hristiyanstvo - ЗАщо според Вас са 4?Всъщност ...
23.01 20:32
elizabethborislavova написа:
ЗАщо според Вас са 4?

Всъщност владетелите с име Ирод са били повече. Архелай от Матей 2 също е бил Ирод Архелай. Има и владетели от династията, които управляват една малка област в Ливан, като тяхното лично име е Ирод.
цитирай
4. elizabethborislavova - за четиримата иродовци
23.01 22:50
I. Ирод, за когото се споменава в Мт. 2гл. и Лк. 1:5, е син на Антипатър, Едомец, когото много обичал Юлий Кесар. Ирод побягнал в Рим, където с помощта на Антоний, се прогласил за цар на Юдея, събрал една голяма войска, победил Антигон, превзел Ерусалим, и избил Макавеите, (около 37г. преди Р.Х.). За да придобие приятелството на юдеите в Юдея, Ирод съградил отново храмът и го украсил, основал и разширил много градове и градчета, но юдеите още повече възнегодували срещу чуждото иго, когато той установил някои игри в чест на Кесаря, и въздигнал позорищни здания в Ерусалим. Той умъртвил жена си Мариамна, с двамата й синове, Александър и Аристовул; и на предсмъртния си час, хвърлил в тъмница в Ерихон неколцина от най-отличните си поданици, и накарал сестра си да му обещае, че те ще бъдат убити на минутата щом издъхне, за да пролеят сълзи, според собствените му думи, при смъртта на Ирод.умрял, през 3г. преди Р.Х., след като царувал тридесет и четири години. В последната година на царуването на Ирод, се родил Исус във Витлеем; и Ирод, за да погуби Исуса, заповядал да се избият в онази страна всичките деца на две години и по-долу – Мт. 2 гл. След смъртта на Ирод, половината от царството му, с Юдея, Едом, и Самария, били наследени в управлението от сина му Архелай; а другата половина била разделена между двама от другите му синове, Ирод Антипа и Филип, с титлата четверовластници.

II. Ирод Антипа – Лк. 3:1, е син на Ирод Велики, когото му родила Самарянската му жена. Той бил брат на Архелай; и двамата братя се образовали заедно в Рим. След бащината му смърт, Антипа бил определен от Август Кесаря за четверовластник в Галилея и Перея, т.е. в южната част на страната на изток от Йордан – Лк. 3:1. Спасителя, като Галилеянин, бил подвластен на гражданското ведомство на Ирод – Лк. 23:6-12. Първата жена на Ирод била дъщерята на Арета, Арабски цар, но по-късно той обикнал Иродиада, жената на брат си Филип, своята братовчедка; напуснал жена си, и като наговорил Иродиада да напусне и
цитирай
5. elizabethborislavova - ОЩЕ
23.01 22:51
IІІ. Ирод Агрипа, Големи или I – Д.А. 12:23,35, е внук на Ирод Велики и Мариамна, и син на Аристовул, когото убил заедно с майка му, баща му. Когато Калигула се възкачил на Римския престол, Агрипа бил изваден от тъмницата, където е затворен от Тиберий, и приел от императора титлата цар, (38 г. след Р.Х.) заедно с областите, които преди това се управлявали от стрика му Филип четверовластника, (виж Ирод I), и от четверовластника Лисаний, (виж Авилиния). Притежанието на тези области му се потвърдило в 43г. след Р.Х. от Клавдий, който прибавил към царството му и онези части от Юдея и Самария, които някога принадлежали на дядо му Ирод. За да угоди на юдеите, той започнал да преследва християните, но не довършил предприятието си, защото скоро след като убил Яков и затворил в тъмница Петър, той умрял в Кесария от едно ужасно поражение, (44г. след Р.Х.) – Д.А 12гл.

ІV. Ирод Агрипа, Малки или II – Д.А. 25,26 гл., е син на Ирод Агрипа I., и бил възпитан в Рим, под попечителството на император Клавдий. След смъртта на баща му, когато бил още на седемнадесет години, вместо да го изпрати да управлява бащиното си царство, императорът го поставил над Халкийската държава, която някога принадлежала на стрика му Ирод. По-късно той се сдобил с царска титла, и се определил да властвува над бащините си владения, Ватанея, Трахонитис, Авилиния, и др., към които по-късно се присъединили и някои градове. Той се споменава в Новия Завет и от Йосиф само под името Агрипа. Пред него Фест извел апостол Павел, да му поговори за себе си – Д.А. 25:13, 26 гл.
цитирай
6. hristiyanstvo - За четиримата иродовци
24.01 01:25
Едва ли това е важно, но иродовците не са 4 нито според Библията, нито според историческите източници. В Библията това име се използва само за първите трима, споменати от Вас, а действително споменатите личности в Библията, носещи име Ирод са поне с двама повече. Архелай е Ирод Архелай. Първият съпруг на Иродиада също има лично име Ирод (вероятно двойно име - Ирод Филип, както е разгледано в предишната статия). Някои изследователи твърдят и че Филип четвъртовластникът от Лука 3:1 е също Ирод Филип, с което име са го писали в Уикипедия, но като се порових в първоизточниците на информация, не виждам каквито и да било данни за това. Така погледнато, споменатите с името Ирод в Библията са 3, но поне 5 библейски личности от тази династия носят името Ирод. Според историческите източници има и още, включително управници от династията, в същия исторически период, с лично име Ирод.
цитирай
7. elizabethborislavova - Очевидно са 4
24.01 09:18
И е важно. Има голямо духовно значение. Важно е да се разбере какво е Ирод като символика днес.
цитирай
8. hristiyanstvo - И е важно. Има голямо духовно зна...
24.01 13:51
elizabethborislavova написа:
И е важно. Има голямо духовно значение. Важно е да се разбере какво е Ирод като символика днес.

Разбирам, че настоявате, че са 4 заради някакво духовно значение. Поради каква причина ще преброим Ирода Агрипа II, но не и Ирод Архелай? Ирод Архелай е прекият наследник на цар Ирод I и управлява именно Юдея (която Ирод Агрипа II не управлява). Владенията на Ирод Агрипа II са предимно над земи, заселени с езичници. Поради каква причина точно трябва да го включим в бройката, а да изключим Ирод Архелай?
цитирай
9. elizabethborislavova - Колко стават тогава?
26.01 15:57
Колкото кажете че са пак се връзва. Важното е да се разбере какво е Ирод днес, като символ. Защото, сигурна съм, че приемате Библията за изцяло боговдъхновена, а не като историческо четиво?
цитирай
10. hristiyanstvo - Колкото кажете че са пак се връзва. ...
26.01 17:58
elizabethborislavova написа:
Колкото кажете че са пак се връзва. Важното е да се разбере какво е Ирод днес, като символ. Защото, сигурна съм, че приемате Библията за изцяло боговдъхновена, а не като историческо четиво?


Правилно е предположението, така я приемам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hristiyanstvo
Категория: Други
Прочетен: 29945
Постинги: 32
Коментари: 37
Гласове: 50
Архив